Onderhoud uw woon- en slaapkamer

Hierbij een aantal nuttige onderhoudstips om uw boxsprings,  matrassen, meubelen, spiraal- en lattenbodems in goede conditie te houden.

Boxsprings
Stofeigenschappen
Door de manier van weven en verschillende vezels in stoffen varieert de elasticiteit van uw boxspring, dit zorgt ervoor dat stof meer of minder gaat plooien. Na verloop van tijd worden de vullingen zachter kan de stof verkleuren en kan er enig plooivorming verschijnen. Om verkleuring van de stoffen te voorkomen moet direct zonlicht vermeden worden.

Wil je de hoofdbord preventief beschermen tegen vlekken? Je kunt je nieuwe boxspring hoofdbord en onderboxen dan voor gebruik  laten beschermen met Protexx. Deze behandeling beschermt de tegen vetten en kleverige vuildeeltjes die zich aan de stof hechten zoals lichaamszouten en tegen de meeste vlekken op vet-, olie- en waterbasis. Zo zullen vlekken geen kans krijgen om door de stof heen te dringen en blijvende vlekken te veroorzaken. Konfor Home biedt het serviceprogramma “Protexx” optimale textielbescherming inclusief een 5 jarige vlekkengarantie.

Onderhoud

Wij adviseren je om eenmaal per week de stoffen boxspring te stofzuigen wel op een laag vermogen om beschadigingen aan stof te voorkomen. Bij stoffen met een pool is het van belang om altijd met de vleug mee te strijken. Pas wel op met mondstukken met uitsteeksels deze kunnen namelijk in de stof haken. Raadzaam is ook om 1x per 2 weken uw boxspring af te nemen met licht vochtige theedoek.

bekijk alle boxsprings

Matrassen en topmatrassen
We staan er meestal niet bij stil, maar tijdens het slapen verliezen we ongeveer een kwart tot halve liter vocht per nacht.Daarom is het van belang om uw matras, topper, dekbed en dekens dagelijks te laten luchten, zet het raam open en sla het dekbed terug. Een goede molton in combinatie met een matrasbeschermer zorgt ervoor dat het vocht niet in uw matras / topper intrekt.

Matrassen moeten regelmatig om de 2 weken gekeerd worden, dit verlengt de veerkracht  en levensduur van het matras doordat het steeds anders belast wordt.Traagschuimmatrassen kunt u niet keren, wel draaien van hoofd- naar voeteneinde.

Matrasverfrisser TIP!: Zuiveringszout / Baking soda, een wondermiddel die Streptokokken doodt (bacteriën die infecties kunnen veroorzaken in de neus- en keelholten en op de huid).  Wanneer het beddengoed in de was gaat kun je het matras bestrooien met een laag zuiveringszout/ baking soda +- 200 tot 450gram, paar uur laten liggen zodat je het daarna kan stofzuigen. Voor een heerlijke geur kan je hiervoor een aantal druppels essentiële olie in de baking soda laten vallen.

Hieronder alles aanpassen
Lattenbodems, schotelbodems en spiraalbodems
Speciaal onderhoud is bij deze bodems niet nodig. Eventuele vlekken verwijdert u met een licht vochtige doek. Neem dit vervolgens direct droog af. Een matrasbeschermer kan voorkomen dat er vocht op uw bodem komt en hierdoor schade ontstaat. Let op: als uw bodem omhoog staat, ga dan niet op het opstaande gedeelte zitten.

Beddengoed
Dekbedden en kussens
Ons advies is om uw dekbedden en kussens regelmatig te luchten. Kijk voor de wasinstructie op het label aan uw dekbed of kussen.

Hoeslakens en moltons
Kijk voor de wasinstructie op het label aan uw hoeslaken of molton.

Dekbedovertrekken
Kijk voor de wasinstructie op het label aan uw dekbedovertrek.
Doe dekbedovertrekken altijd binnenstebuiten in de wasmachine.
Doe maximaal 2,5 tot 3 kilo was in uw wasmachine. Dit komt neer op twee eenpersoonsovertrekken, of één tweepersoons- of lits-jumeauxovertrek met bijbehorende kussenslopen.
Vloeibare wasmiddelen zijn beter voor het behoud van uw bedtextiel. Gebruik geen bleekmiddelen.
Was het bedtextiel de eerste paar keer met een royale dosering vloeibaar wasmiddel. Zo worden eventueel overtollige kleurstoffen verwijderd.
Was donkere kleuren apart.
Kies bij satijnen bedtextiel voor een kreukherstellend programma of fijnwasprogramma.
Zorg dat de machine niet op waterbesparing staat. Kies indien mogelijk bij de eerste twee wasbeurten voor de optie ‘extra spoelen’ en ‘extra (hoog) water’.
Laat uw bedtextiel nooit in stil water liggen: dus niet (in)weken bij een handwas.
Haal het bedtextiel na het wasprogramma zo snel mogelijk uit de machine.
Droog het bedtextiel hangend voor het mooiste resultaat. Zo droogt uw was nagenoeg kreukloos op en hoeft het alleen nog te worden bijgestreken.
Droog uw dekbedovertrek binnenstebuiten.
Indien u gebruikmaakt van een droger, gebruik dan een lage droogtemperatuur. Droog niet te lang.

Houten slaapkamermeubilair

Houtsoorten
Onder invloed van zonlicht kan de kleur van uw houten slaapkamermeubilair enigszins veranderen. Het is daarom aan te raden decoratie en onderzetters regelmatig te verplaatsen, zodat uw meubel egaal bijkleurt. Onder invloed van kou, warmte, vocht en droogte kan hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht krimpt het hout en kunnen er kleine krimpscheurtjes ontstaan; zodra de luchtvochtigheid toeneemt trekken deze weer dicht.

Om scheuren en krimpnaden te voorkomen, adviseren wij u om de luchtvochtigheid in uw woning zo veel mogelijk op peil te houden. Dit kan bijvoorbeeld door waterbakjes aan verwarmingsradiatoren te bevestigen. Door het gebruik van houten meubilair kunnen fijne krasjes ontstaan. Dit is niet te voorkomen en valt daarom niet onder de garantie. Vermijd altijd contact met hete voorwerpen.

Hout met olie-/wasafwerking
Door slaapkamermeubilair af te werken met olie of was wordt de uitstraling van het hout extra geaccentueerd: het pure karakter van het hout (nerven, noesten en haarscheurtjes) komt beter naar voren. Slaapkamermeubelen met olieafwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het gebruik en de invloed van licht. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht en laat decoratieve spullen niet te lang op dezelfde plaats staan om kleurverschillen te voorkomen. Houten slaapkamermeubelen met olie- of wasafwerking zijn gevoelig voor vocht. Vermijd daarom contact met vochtige voorwerpen en gebruik een droge doek voor het schoonmaken.
Jaarlijks onderhoud: licht opschonen met fijn schuurpapier of Scotch-Brite en vervolgens het schuurstof verwijderen. Daarna het meubel inwrijven met olie. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek. Na enkele minuten weer uitwrijven.
Hardnekkige vlekken: vlek wegschuren, schuurstof verwijderen en daarna een- of tweemaal inwrijven met olie en na enkele minuten weer uitwrijven. De vlek zal in eerste instantie lichter van kleur zijn dan het omringende hout. Dit kleurverschil trekt na verloop van tijd vanzelf weg door nakleuring.

Hout met lakafwerking
Houten slaapkamermeubelen afgewerkt met een laklaag zijn minder kwetsbaar. Door de laklaag zijn deze meubelen beter beschermd tegen het intrekken van vocht dan geoliede meubelen. Gelakt hout kunt u afnemen met een stofdoek. Verwijder vlekken met een vochtige doek en neem de plek direct daarna droog af. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht.

Meubelplaat/mdf
Mdf/meubelplaat is geen massief hout maar een meubelplaat die onder hoge druk verwerkt is en daardoor zeer stabiel is. Afwerkingen met houtfineer, zijdeglans, hoogglans of folie zijn vaak gevoelig voor stootschade. Hierdoor kunnen lichte krasjes ontstaan. Neem het meubel regelmatig af met een droge doek. Een oplossing van zachte zeep en lauw water is voldoende om hardnekkige vlekken en kringen te verwijderen. Maak geen gebruik van houtschadelijke stoffen, zoals was, olie, agressieve schoonmaakmiddelen, sprays, schuurmiddelen of schuursponzen. Bij slaapkamermeubelen afgewerkt met houtfineer, laminaat of folie is het mogelijk dat de houtstructuur niet helemaal doorloopt of op elkaar aansluit. Dit is kenmerkend voor het product en is daarom geen reden voor reclamatie.

Glasproducten
Glas wordt veelvuldig gebruikt voor fronten, spiegels of afdekplaten van (nacht)kasten. Zowel helder als mat glas is gevoelig voor krassen en kan breken bij verkeerd gebruik. Glas is gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek. Let bij het reinigen wel op de rest van het product; vermijd vocht op een houten meubel met olie- of wasafwerking.

Staalproducten
Stalen slaapkamermeubelen hebben geen speciaal onderhoud nodig. Af en toe afnemen met een stofdoek is voldoende. Vlekken verwijdert u het beste met een vochtige doek.

Nog een paar handige tips
De rubberen doppen onder lampen, telefoons en wekkerradio’s zorgen voor hardnekkige vlekken op meubellak. Wij adviseren u de rubberen doppen te vervangen door of af te dekken met vilt.
Zorg dat nagellak(remover), aftershave en parfum niet in aanraking komen met uw slaapkamermeubelen. De oplosmiddelen tasten de lak aan.
Af en toe een drupje olie in de sloten en scharnieren voorkomt kraken en piepen. Als uw laden slecht lopen helpt olie of paraffine.
Gebruik altijd een molton en een matrasdek. Uw matras gaat dan veel langer mee.